BALKONSKI MOMENTO

Nova kratka priča Denisa Giljevića, podmuklog ugruška u krvotoku hrvatske književnosti, odaziva se na ime Balkonski momento. Priča ozbiljno konkurira za Drek na šibici, buduću zbirčicu tih divnih ostvarenja, najkraćih literarnih jama koje je u svom zakučastom mozgu iskopao Giljević i na kraju sam u njih upao.

PRIČA:

Vatroslava Pećnicu iz drijemeža je trgnula nesnosna galama. Skočio je na noge, sjurio se do prozora i nos zalijepio za staklo. Njegov se sneni pogled susreo s ulicom kojom se valjala gomila ljudi s transparentima i zastavama. Bučili su, zviždali, pjevali, izvikivali parole. Masa se kotrljala prema kordonu specijalne policije kao bure baruta niz padinu.

Sneni mu se pogled ubrzo pretvorio u buktinju. Skontao je Vatroslav kako mu je vrijeme da i on pokaže zube. Ovoga puta neće zakasniti, ovoga puta neće se pokolebati, ovoga će puta i on protestirati. Jer bilo mu je dosta, njegovo je strpljenje isparilo. Na prstima se došuljao do dječje sobe i provirio kroz ključanicu. Dvoje djece meškoljilo se u krevetićima trljajući oči.

Učinit će to zbog njih, za njihovo dobro. Radi svoje savjesti, radi njihovih snova.

Pohitao je do regala i iz najdonje ladice izvukao bijelu plahtu na kojoj su se isticala velika krivudava crvena slova. Istrčao je na balkon i razvio transparent duž rasklimane metalne ograde:

“Začkomite! Djeca spavaju!”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)