Bolesne priče u bolesnom društvu: Tko se dupelizaca laća…

U doba boleštine, možda interes za lijepom knjiženošću počinje kašljucati, ali na sreću, bolest nema nikakvog učinka na literarne monstrume! E pa dragi čitatelji i čitateljice, evo jednog takvog primjera, monstruozne kandidatkinje za moju zbirčicu kratkih šljukotvorina “Kao drek na šibici”, priče:

“Tko se dupelizaca laća…”

Branimir Brstilo, aparatčik čiji su podaci poznati svim utjecajnijim političkim strankama, oduvijek je bio okružen dupeliscima. I godilo mu je to godinama. A onda mu se jednoga dana, takoreći – ogadilo.

Jednostavno, naizgled. Dozloprdilo mu. Mnogo kompliciranije bilo bi prokljuviti zašto. Zašto je samo tako, najednom, Branimir Brstilo odbacio ulizivanje, nježno svakodnevno uplivavanje podređenih na stražnji ulaz.

Sjeo je jednog popodneva Branimir Brstilo u fotelju svoga ureda na drugom katu. Možda je prvi puta u svom životu bio u uredu iza pet sati. Pokrenuo je računalo, možda prvi puta u svojoj karijeri, iza pet sati. Bez imalo sumnje i dvojbe, prvi puta u životu i karijeri, samostalno je počeo pisati dopis, u stvari popis, listu kolega, suradnika i podčinjenih, redom dupelizaca, kojima će poslati poziv na izvanredni sastanak kolektiva.

Bio je to nemušto sročen dopis, ali dovoljno jasan. Kliknuo je mišem na “send” i to je bilo to.

Ljudi su došli. Posjedali su šutke u zakazano vrijeme u rezerviranu dvoranu. Sekretarice, tajnice, referenti, djelatnici ureda i službi, zaposlenice sektora i odjela…

Branimir Brstilo popeo se za govornicu, dograbio mikrofon te bez pozdrava, bez pogleda, bez imalo okolišanja, bez prenemaganja, zagrmio.

– Znate što, dragi moji? Od danas više ne čmarim (lapsus lingue!) za vas! Fućka mi se! Svi me redom možete lagano poljubiti u dupe!

Sišao je s s pozornice zadovoljan predstavom koju je upravo odigrao i uzdignuta čela, bez pozdrava, bez skretanja pogleda, napustio dvoranu.

Branimr Brstilo vratio se u svoj ured, sjeo u fotelju i trijumfalno pljesnuo rukama, pun sebe i pun zadovoljstva što im je sve skresao u lice ne birajući riječi.

A možda je trebao.

Umjesto da ga svi dosadašnji timaritelji njegove stražnje sfere zamrze, da zaborave njegovu pozamašnu dupelizalicu i prestanu mu se dodvoravati, Branimir Brstilo bio je narednih dana obasut poljupcima sa svih strana. Bombardiran. Kad se napokon izvukao, nije znao gdje mu je dupe, a gdje glava. Zbrisao je na bolovanje, a ubrzo potom otišao je i u prijevremenu mirovinu.

Još je barem desetljeće vukao posljedice PTSSP-a (posttraumatski sindrom serijskog poljupca) i vucarao se od psihića do psihića. Prepričavajući nedaću koja ga je zadesila, čas je tvrdio da je jedva izvukao živu glavu, a čas kako je u posljednji čas spasio dupe. S vremenom je i psihićima postao toliko naporan da su mu uz osnovnu dijagnozu, namjerno, mnogi od njih dodali “bipolčmarni poremećaj”.

Križni put Branimira Brstila ipak je imao svoju svjetliju stranu i donio pozitivne promjene u društvu – vrlo je brzo usvojen zakon, Branimiru u čast nazvan Trpimirov zakon (jer je, jelte, jadni Branimir puno trpio) kojim se svim funkcionerima, bili oni visoki, niski, mršavi ili debeli, blijedi ili preplanuli, omogućava ostvarivanje beneficiranog radnog staža.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.